Як зняти плівку з нержавійки?

У 99% випадків застарілу плівку зняти буде неможливо. Ну, можливо, але дуже непросто. Тому щоб потім не ламати голову, як зняти плівку з металу, краще видалити її відразу після закінчення монтажних робіт. Сьогодні ми більш детально розглянемо питання, як без зайвих зусиль зняти плівку та не пошкодити предмет, з якого вона знімається.

Існує кілька способів, як зняти захисну плівку з металу, не пошкодивши конструкції. Причому зробити це можна власноруч, не звертаючись за допомогою до фахівців. Для цього достатньо запастися терпінням, так як поспіх може звести нанівець всі зусилля і найсумніше, що може статися — пошкодження металевої конструкції.

Як прибрати захисну плівку?

Плівку використовують для захисту поверхні металевих виробів. І незважаючи на те, що сам метал досить міцний, він потребує захисту, щоб не отримати пошкодження під час монтажу або транспортування. І як захист використовують плівку.

Але багато хто після того, як всі роботи вже завершені, часто залишають плівку на поверхні. Що робити не рекомендується, тому що це може призвести до небажаних наслідків.

Практика показує, що такий підхід багато в чому виправданий, оскільки важливо захистити металеву поверхню від пошкоджень.  Але при цьому щільне нанесення плівки може створити низку додаткових проблем, і особливо для тих, хто не знає відповіді на питання, як швидко зняти плівку з металу. 
Чого точно не варто робити, так це після закінчення робіт з металокуонрукцією залишати плівку на поверхні. У майбутньому це може призвести до небажаних наслідків та ймовірності, що плівку не вдасться зняти взагалі. 

Основні функції плівки

  • Захищає метал від впливу вологи та окислювальних процесів.
  • Не дає пошкодження товару при складуванні та транспортуванні.
  • Зменшує ризик пошкодження полімерного покриття під час виконання монтажних робіт.

Особливість полімеру — його невелика товщина. Але це не заважає йому стати відмінним амортизатором і захистити поверхню від подряпин. ПВХ та поліетилен не пропускають повітря та воду, а також блокують дію ультрафіолетових променів. Завдяки цьому колір покриття залишається таким самим яскравим довгий час.

Чи потрібно взагалі знімати плівку?

І тут виникає цілком логічне питання: якщо плівка така корисна, чи варто її взагалі знімати? Стоїть. І тому є кілька причин:

  • Цілісність плівки все одно порушується. Це може статися під час транспортування або в процесі монтажу. Вона може порватись або відшаруватись у деяких місцях.
  • Захистна функція плівки — дуже важлива, але вона тимчасова. Її якісні характеристики поступово знижуватимуться. 
  • Проблема із зовнішнім виглядом — не єдина, яка очікує у майбутньому у разі незнятої плівки. Через плівку через тріщини може проникати волога, що в результаті створить оптимальні умови для розвитку корозії, причому дуже стрімкої.

Як зняти захисну плівку (з витяжки чи металевих виробів)?

Знімаючи плівку, найголовніше, будьте обережні і не застосовуйте силу. Також не варто користуватися гострими предметами, металевими шпателями, щітками із сталевим ворсом або абразивними матеріалами. Використовуючи ці предмети, плівку ви зможете зняти, але пошкодите поверхню.

Кілька ефективних способів, як зняти плівку з нержавіючої сталі або металевої поверхні

як зняти захисну плівку з металу

  • Візьміть широкий скотч, приклейте його до проблемних ділянок і починайте піднімати його з іншого боку. Поліетилен сходитиме разом із скотчем.
  • Якщо думаєте використовувати розчинник, краще його заздалегідь протестувати на захисному покритті матеріалу. Якщо полімерний шар залишається неушкодженим і не змінить його колір або структуру, його можна використовувати для зняття плівки.
  • Використовуйте фен або пістолет, щоб нагріти плівку. Тепло повинне розм'якшити клей і в результаті спростити процес відокремлення плівки від металопрофілю. При цьому важливо рівномірно нагріти плівку, але уникнути перегріву.
  • Упоратися з плівкою в деяких ситуаціях допомагає використання пластикового або гумового інструменту, наприклад, лопатки. Прокладіть інструмент між плівкою та металопрофілем і почніть відокремлювати плівку. Робіть це поступово та максимально обережно, щоб уникнути пошкоджень.
  • Якщо під рукою не розчинника чи фена, можна використовувати гарячу воду чи пару. Під впливом тепла вулик має розм'якшитися, що полегшить процес видалення плівки.
  • Найпростіший і найбезпечніший спосіб — взяти ганчірку, змочити її в солярці та обробити їй усі деталі, з яких потрібно зняти плівку. Зачекайте близько двох годин, і ви зможете легко зняти плівку.

Важливо розуміти, що кожен з методів має свої переваги та недоліки, а ефективність результату залежатиме також від типу металу, з якого потрібно зняти плівку, клею і самої плівки. 

Якщо ж ви шукаєте спосіб швидко зняти плівку, то потрібно розуміти, що швидкість залежатиме не тільки від обраного способу, але також і від обсягу робіт. Якщо йдеться про одну невелику деталь, то в цьому випадку цілком можна впоратися самостійно. Однак, наприклад, якщо потрібно зняти плівку з огорожі, то навіть підключивши бригаду помічників, на це потрібно буде витратити кілька днів.

Кілька корисних рекомендацій 

Не важливо, чи є у вас вже досвід із видаленням плівки з поверхні металевих контсрукцій чи ні, фахівці рекомендують для початку провести невеликий тест на невеликій ділянці. Це дозволить вам зрозуміти, чи підходить для обраний метод і чи можна таким способом уникнути пошкодження покриття. У будь-якому випадку при проведенні такої роботи потрібно бути максимально уважним та акуратним.

Захисна плівка на металі — це спосіб зберегти цілісність поверхні виробу. Однак після всіх робіт з монтажу її все ж таки варто видалити. І перелічені вище поради в цьому вам допоможуть. При цьому таких ситуацій краще уникати плівки або відразу після монтажу, або не допускати її повного висихання на поверхні виробу.